Configuration :

Recette Session IPA Citra centenial

  • Style : Saison
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 24.5 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70%
  • Ratio IBU/DI : 0.96
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.5 kg Viking Malt Pale Ale Brouwland Grains Empâtage 2 EBC 75.3 % -
500 g Barley, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 10.8 % -
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.
400 g Carahell Grains Empâtage 12 EBC 8.6 % -
250 g Cara-Pils/Dextrine Grains Empâtage 2 EBC 5.4 % -
Significantly increases foam/head retention and body of the beer.Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
15 g Citra Pellets 12.8 % Ébullition 60 minutes 23.3 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
15 g Brewferm Centennial 9.5% Pellets 9.2 % Ébullition 15 minutes 7.9 -
10 g Citra Pellets 12.8 % Ébullition 15 minutes 7.3 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
20 g Brewferm Centennial 9.5% Pellets 9.2 % Ébullition 0 minutes 0 -
20 g Citra Pellets 12.8 % Ébullition 0 minutes 0 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
1.595 ml Irish Moss Ébullition 15 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50.275 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 11.6 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 22.9 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 30.3 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.033
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 15 g de Citra
  •  
    Minuteur 45 minutes
  •  
    Ajouter les : 15 g de Brewferm Centennial 9.5%, 10 g de Citra, 1.595 ml de Irish Moss
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 20 g de Brewferm Centennial 9.5%, 20 g de Citra
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.040
DF est. : 1.009
Alcool est. : 4.1 % alc./vol.
EBC : 5
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 38