Recette Triple Perle

  • 2 novembre 2023
  • Style : Belge Triple (Tripel)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 24.5 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 73.3 %

Densité initiale
1.066
Densité finale
1.013
Couleur
5 EBC
Amertume
25 IBU
Ratio IBU/DI
0.39
Alcool
7.0 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
5.6 kg Viking Pilsner Malt Brouwland Grains Empâtage 1 EBC 79.4 % -
700 g Candi Sugar, Clear Sucre Ébullition - 15 minutes 0 EBC 9.9 % -
Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color.
450 g Cara-Pils/Dextrine Grains Empâtage 2 EBC 6.4 % -
Significantly increases foam/head retention and body of the beer.Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"
300 g Carared Grains Empâtage 25 EBC 4.3 % -
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
25 g Hallertau Perle Pellets 8.0 % Ébullition 60 minutes 20.1 -
15 g Hallertau Perle Pellets 8.0 % Ébullition 15 minutes 5.5 -
60 g Hallertau Perle Pellets 8.0 % Ébullition 0 minutes 0 -

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
1.595 ml Irish Moss Ébullition 15 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
0 ml M36 Liberty Bell Ale Mangrove Jack's Sèche -
AROMA CHARACTERISTICS:Some pear esters, possibly strawberry or kiwi-like aromas can be expected. Clean,delicate malt and hop aromas will survive fermentation. If hop and/or malt aromas areprominent in the beer this strain’s aroma characteristics will fade to the background.FLAVOR/MOUTHFEEL CHARACTERISTICS:Clean, mostly neutral and smooth, finishes beers moderately dry but does not stripaway body. Silky, lightly smooth texture, light to medium body, mild acidity and mostlyneutral flavor. Aroma contributions from this yeast strain makes it a good all-rounderfor a wide range of ales.HIGHER ALCOHOL BEERS:As a very good strain for strong ales, this yeast provides brews with plenty of body,without being heavy or dense.

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.4

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    Concasser les grains
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    Faire chauffer 15.9 L d'eau à 72.1°C
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    Palier Mash In à 65°C pendant 60 minutes
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    Filtrer et rincer les drêches avec 20.1 L d'eau à 75.6°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 30.3 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.046

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    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 25 g de Hallertau Perle
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    Minuteur 45 minutes
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    Ajouter les : 700 g de Candi Sugar, Clear, 15 g de Hallertau Perle, 1.595 ml de Irish Moss
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    Minuteur 15 minutes
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    Ajouter les : 60 g de Hallertau Perle
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    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.0 volumes

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