Drapeau Rouge
@drapeau.rouge
Membre Premium
Atelier et club de brassage à Montpellier
25
Recettes
50
Abonnés
Recette Tutti Frutti DIPA #010
- 7 août 2020
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
16.7 kg | Pale Malt (Weyermann) | Weyermann | Grains | - | 6 EBC | 68.2 % | - |
Pale base malt for all ales and lagers. Good general purpose malt. | |||||||
5.6 kg | Oats, Malted | Grains | - | 1 EBC | 22.9 % | - | |
Malted oats. Adds body, mouth feel and head retention to the beer Creates chill haze in lighter beers, so is primarily used in dark ones. | |||||||
2 kg | Oats, Flaked | Grains | - | 1 EBC | 8.2 % | - | |
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized | |||||||
200 g | Biscuit Malt | Grains | - | 45 EBC | 0.8 % | - | |
Use for English ales, brown ales and porters.Adds a biscuit like flavor and aroma.Can be used as a substitute for toasted malt. |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
80 g | Nugget | Pellets | 14.0 % | Pré-ébullition | 60 minutes | 45.3 | - |
Utilisation : amérisant pour les alesArôme : fortement amer, lourd, arôme herbeux, épicéRemplaçants : ChinookExemples : Sierra Nevada Porter | |||||||
340 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Hors flamme | 60 minutes | 65.3 | - |
Houblons aromatiques spéciaux créés en 2007. fort en acides alphas et huile mais peu de cohumulone.Arôme : apporte d'intéressantes notes d'agrumes et de fruits exotiques à la bière. Remplaçants : inconnus | |||||||
300 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Hors flamme | 45 minutes | 52.9 | - |
Houblons aromatiques spéciaux créés en 2007. fort en acides alphas et huile mais peu de cohumulone.Arôme : apporte d'intéressantes notes d'agrumes et de fruits exotiques à la bière. Remplaçants : inconnus | |||||||
300 g | Mosaic (HBC 369) | Pellets | 12.3 % | Hors flamme | 25 minutes | 41.1 | - |
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta | |||||||
100 g | Simcoe | Pellets | 13.0 % | Hors flamme | 25 minutes | 14.5 | - |
Houblons amérisants à fort taux d'alpha avec des très bonnes qualités aromatiques.Utilisation : IPAsArôme : agrumes et pinsRemplaçants : N/A | |||||||
340 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Houblonnage à cru | 7 jours | 0 | - |
Houblons aromatiques spéciaux créés en 2007. fort en acides alphas et huile mais peu de cohumulone.Arôme : apporte d'intéressantes notes d'agrumes et de fruits exotiques à la bière. Remplaçants : inconnus | |||||||
340 g | Mosaic (HBC 369) | Pellets | 12.3 % | Houblonnage à cru | 7 jours | 0 | - |
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta | |||||||
250 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Houblonnage à cru | 4 jours | 0 | - |
Houblons aromatiques spéciaux créés en 2007. fort en acides alphas et huile mais peu de cohumulone.Arôme : apporte d'intéressantes notes d'agrumes et de fruits exotiques à la bière. Remplaçants : inconnus | |||||||
250 g | Mosaic (HBC 369) | Pellets | 12.3 % | Houblonnage à cru | 4 jours | 0 | - |
Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a Nugget derived male. An excellent aroma variety.Used for: Ales, IPA, Experimental AlesAroma: Rich in mango, lemon, citrus, pine, and notably, blueberry.Substitutes: UnknownStorage: Good (25% AA after 6 months at 20 C)11-13.5% AA / 3.2-3.9% Beta | |||||||
85 g | Simcoe | Pellets | 13.0 % | Houblonnage à cru | 4 jours | 0 | - |
Houblons amérisants à fort taux d'alpha avec des très bonnes qualités aromatiques.Utilisation : IPAsArôme : agrumes et pinsRemplaçants : N/A |
Houblonnage à cru : 21.08 g/l
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.4
-
Concasser les grains
-
Faire chauffer 61.3 L d'eau à 75.5°C
-
Palier Mash In à 68°C pendant 45 minutes
-
Faire chauffer 20 L d'eau à 100.0°C
-
Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes avec montée en température par infusion.
-
Filtrer et rincer les drêches avec 14.9 L d'eau à 75.6°C
Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Volume d'ébullition : 74.1 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.066
-
Ajouter les : 80 g de Nugget
-
Porter le moût à ébullition
-
Éteindre la source de chaleur
-
Ajouter les : 340 g de Citra
-
Minuteur 15 minutes
-
Ajouter les : 300 g de Citra
-
Minuteur 20 minutes
-
Ajouter les : 300 g de Mosaic (HBC 369), 100 g de Simcoe
-
Minuteur 25 minutes
-
Faire refroidir le moût
- 0
- 0 dégustation
- 0 commentaire