Configuration :

Recette Porter Fort Lune Noire

  • Style : Porter Anglaise
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 80.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 72%
  • Ratio IBU/DI : 0.34
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
30 kg Pale Malt, Maris Otter Maris Otter Grains - 5 EBC 88.2 % -
Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.
1.5 kg Caramunich III (Weyermann) Weyermann Grains - 139 EBC 4.4 % -
German crystal malt. Adds maltiness, body, aroma and color.
1 kg Carafa Special I (Weyermann) Weyermann Grains - 900 EBC 2.9 % -
Chocolate malt. Dark beers, Alts, Bockbiers. Adds color and aroma. De-husked, smoother tasting
1 kg Carafa Special II (Weyermann) Weyermann Grains - 1150 EBC 2.9 % -
De-husked chocolate malt for a smoother flavor. Adds body, color, aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers
500 g Carafa Special III (Weyermann) Weyermann Grains - 1500 EBC 1.5 % -
De-husked chocolate malt for a smoother flavour. Dark version. Adds color and aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
60 g Magnum Pellets 12.0 % Ébullition 60 minutes 17.8 -
Used for: General bittering hops for all beersAroma: Strong, clean, balanced bitteringSubstitutes: Eroica, Northern Brewer, Cluster, ChinookExamples: Catamount Porter
35 g Citra Pellets 12.0 % Ébullition 15 minutes 4.6 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
35 g Simcoe Pellets 13.0 % Ébullition 15 minutes 5 -
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A
35 g Sorachi Ace Pellets 13.0 % Ébullition 15 minutes 5 -
Developed by Sapporo Breweries and used in their beers - has a Brewer's gold and Saaz heritage. Works well with Citra and Simcoe.Used for: Saison, IPA, Pale Ale, Wheat, or other beer where lemon/citrus is desirable.Aroma: Striking lemon charachter, a bold hop for bold beers.Substitutes: Admiral, CascadeStorage: Unknown10-16% AA / 6-7% Beta
35 g Citra Pellets 12.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
35 g Simcoe Pellets 13.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A
35 g Sorachi Ace Pellets 13.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
Developed by Sapporo Breweries and used in their beers - has a Brewer's gold and Saaz heritage. Works well with Citra and Simcoe.Used for: Saison, IPA, Pale Ale, Wheat, or other beer where lemon/citrus is desirable.Aroma: Striking lemon charachter, a bold hop for bold beers.Substitutes: Admiral, CascadeStorage: Unknown10-16% AA / 6-7% Beta

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
60 ml Chlorure de calcium Empâtage 10 minutes -
Cl Ca à 30%

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
80 g S-04 SafAle English Ale DCL/Fermentis Sèche -

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
175.0 7.3 26.3 27.6 180.0 327.0

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 85 L d'eau à 76.7°C
  •  
    Palier Saccharification à 69°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 44.3 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Brassage dit par "températures" utilisé quand la cuve matière est placée sur une source de chaleur, un réchaud par exemple. On continue généralement de chauffer légèrement pour maintenir le palier de température désiré. Attention, lors des changements de palier, une montée trop rapide en température n'est pas forcément l'idéal. Prévoir environ 1°C par mn.

Ébullition

Volume d'ébullition : 98.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.078
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 60 g de Magnum
  •  
    Minuteur 45 minutes
  •  
    Ajouter les : 35 g de Citra, 35 g de Simcoe, 35 g de Sorachi Ace
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 35 g de Citra, 35 g de Simcoe, 35 g de Sorachi Ace
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.3 volumes

DI est. : 1.096
DF est. : 1.030
Alcool est. : 8.7 % alc./vol.
EBC : 98
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 32