Recette DOUBLE CHOCOLATE STOUT

  • 17 septembre 2020
  • Style : Imperial Stout
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 17.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 62 %
  • Efficacité de la brasserie : 61 %

Densité initiale
1.087
Densité finale
1.023
Couleur
112 EBC
Amertume
82 IBU
Ratio IBU/DI
0.95
Alcool
8.4 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
6 kg Pale Malt, Maris Otter Maris Otter Grains - 5 EBC 76.2 % -
Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.
436 g Oats, Flaked Grains - 1 EBC 5.5 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized
390 g Carared Grains - 39 EBC 5 % -
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt.
309 g Caramunich Malt Grains - 110 EBC 3.9 % -
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.
270 g Carafa III Weyermann Grains - 1500 EBC 3.4 % -
Dark color and aroma - used in some German beers
254 g Chocolate Malt Grains - 1000 EBC 3.2 % -
Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.Use for: Brown ales, porters, some stoutsMaintains some malty flavor, not as dark as roasted malt.
150 g Milk Sugar (Lactose) Sucre - 0 EBC 1.9 % -
Not fermentable, so it adds lasting sweetness. Lactose can be added to lend sweetness to Sweet Stouts and Porters.
60 g Roasted Barley Grains - 1150 EBC 0.8 % -
Roasted at high temperature to create a burnt, grainy, coffee like flavor.Imparts a red to deep brown color to beer, and very strong roasted flavor.Use 2-4% in Brown ales to add a nutty flavor, or 3-10% in Porters and Stouts for coffee flavor.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
40 g Magnum Pellets 12.0 % Ébullition 60 minutes 64.5 -
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta
30 g Fuggle Pellets 4.5 % Ébullition 30 minutes 12.7 -
Traditional English-type aroma hop.Used for: English Ales, ESB, Bitter, LagersAroma: Mild, soft, fruity, spicy, woodySubstitute: Fuggle (U.S.), Willamette, Styrian GoldingStorage: Good/Very Good (70-80% AA after 6 months at 20 C)3-5.6% AA 2-3% Beta
30 g Fuggle Pellets 4.5 % Ébullition 10 minutes 5.5 -
Traditional English-type aroma hop.Used for: English Ales, ESB, Bitter, LagersAroma: Mild, soft, fruity, spicy, woodySubstitute: Fuggle (U.S.), Willamette, Styrian GoldingStorage: Good/Very Good (70-80% AA after 6 months at 20 C)3-5.6% AA 2-3% Beta

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
7.5 g Chocolate Ébullition 15 minutes -
Can be used in mash or boil

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml S-04 SafAle English Ale DCL/Fermentis Sèche -
Fast starting, fast fermenting yeast. Quick attenuation helps to produce a clean, crisp, clear ale. Can be used in a wide range of ales.

Efficacité d'empâtage : 62%

Ratio eau/grain de départ : 3.2 L/kg

pH : 5.2

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    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 24.5 L d'eau à 72.8°C
  •  
    Palier SACCARIFICATION à 67°C pendant 60 minutes
  •  
    Palier MASH OUT à 75°C pendant 15 minutes
  •  
    Palier RINCAGE à 75°C pendant 40 minutes
  •  
    Palier EBULITION à 100°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 6.9 L d'eau à 75.6°C

Volume d'ébullition : 24 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.064

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 40 g de Magnum
  •  
    Minuteur 30 minutes
  •  
    Ajouter les : 30 g de Fuggle
  •  
    Minuteur 15 minutes
  •  
    Ajouter les : 7.5 g de Chocolate
  •  
    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 30 g de Fuggle
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 1 jours à environ 21.0°C

Tertiaire : 10 jours à environ 18.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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