Configuration :

Recette Lagertha

  • Style : Lager Blonde Premium Tchèque
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Lager
  • Volume : 23.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 67.9%
  • Ratio IBU/DI : 1.07
  • Coût total : -

Sugar: 4g/L

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3 kg Pilsner (Weyermann) Weyermann Grains - 3 EBC 67.4 % -
Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt.
1 kg Munich I (Weyermann) Weyermann Grains - 13 EBC 22.5 % -
Light Munich malt. May be used as a base for many German beer styles. Fest beers, bocks, ales. Enhances malty flavour and aroma
300 g Barley, Flaked Grains - 3 EBC 6.7 % -
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers.
150 g Acidulated (Weyermann) Weyermann Grains - 3 EBC 3.4 % -
Used in Germany to lower PH levels without resorting to chemicals. Lowers mash pH levels, lightens color, improves flavor stability.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
30 g Northern Brewer Cônes 8.5 % Ébullition 60 minutes 29.8 -
Also called Hallertauer Northern BrewersUsed for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kindsAroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerExamples: Anchor Steam, Old Peculiar,
20 g Cascade Cônes 5.5 % Ébullition 20 minutes 7.4 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
20 g Cascade Cônes 5.5 % Hors flamme 20 minutes 3.6 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
20 g Fuggle Cônes 4.5 % Hors flamme 20 minutes 3 -
Traditional English-type aroma hop.Used for: English Ales, ESB, Bitter, LagersAroma: Mild, soft, fruity, spicy, woodySubstitute: Fuggle (U.S.), Willamette, Styrian GoldingStorage: Good/Very Good (70-80% AA after 6 months at 20 C)3-5.6% AA 2-3% Beta
20 g Cascade Cônes 5.5 % Houblonnage à cru 7 jours 0 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale
20 g Fuggle Cônes 4.5 % Houblonnage à cru 7 jours 0 -
Traditional English-type aroma hop.Used for: English Ales, ESB, Bitter, LagersAroma: Mild, soft, fruity, spicy, woodySubstitute: Fuggle (U.S.), Willamette, Styrian GoldingStorage: Good/Very Good (70-80% AA after 6 months at 20 C)3-5.6% AA 2-3% Beta
Houblonnage à cru : 1.74 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
5 g Irish Moss Ébullition 10 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
35 ml WLP830 German Lager White Labs Liquide -
Very malty and clean. One of the world's most popular lager yeasts.

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 70 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 78°C pendant 13 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 18.1 L d'eau à 75.0°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Ébullition

Volume d'ébullition : 28.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.035
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 30 g de Northern Brewer
  •  
    Minuteur 40 minutes
  •  
    Ajouter les : 20 g de Cascade
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Ajouter les : 5 g de Irish Moss
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 20 g de Cascade, 20 g de Fuggle
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 14 jours à environ 12.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 7 jours à environ 20.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Tertiaire : 30 jours à environ 4.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 12.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.5 volumes

DI est. : 1.041
DF est. : 1.010
Alcool est. : 4.1 % alc./vol.
EBC : 8
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 43