Configuration :

Recette Belgian Blond Ale

  • Style : Blonde Belge
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 20.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70.1%
  • Ratio IBU/DI : 0.55
  • Coût total : -

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
4 kg Pilsner (2 Row) Bel Grains - 2 EBC 88.9 % -
Belgian base malt for Continental lagers
500 g Melanoiden Malt Grains - 20 EBC 11.1 % -
Aromatic malt from Banberg, Germany. Promotes a full flavor and rounds off beer color. Promotes deep red color and malty flavor.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
12 g Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) Pellets 13.9 % Ébullition 60 minutes 24.1 -
Engineered Centennial Substitute - High alpha bittering hops.Used for: IPA, American Pale Ale, Stout, Lager, Barley WineAroma: Pungent, spicy. Strongly aromatic, but clean tasting bitternessSubstitutes: Other CTZ, Galena, Chinook, Nugget, Target (U.K.), Northern Brewer (Germany)Storage: Poor/Very Poor (45-65% AA after 6 months at 20 C)14-16.5% AA / 4-5% Beta
25 g Strisslespalt Pellets 2.0 % Ébullition 10 minutes 2.4 -
Aroma hops used widely in the Alsace area of France.Used for: Pilsner, lager, wheatAroma: Medium intensity, pleasant, hoppySubstitutes: Mt Hood, Crystal, Hallertauer Hersbruck
25 g Strisslespalt Pellets 2.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
Aroma hops used widely in the Alsace area of France.Used for: Pilsner, lager, wheatAroma: Medium intensity, pleasant, hoppySubstitutes: Mt Hood, Crystal, Hallertauer Hersbruck

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
24 ml T-58 SafBrew Specialty Ale DCL/Fermentis Sèche -
Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning.

Empâtage

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    Concasser les grains
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    Faire chauffer 11.3 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 50 minutes
  •  
    Faire chauffer 4.7 L d'eau à 100.0°C
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes avec montée en température par infusion.
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 15.1 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Ébullition

Volume d'ébullition : 27 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.036
  •  
    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 12 g de Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ)
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    Minuteur 50 minutes
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    Ajouter les : 25 g de Strisslespalt
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    Minuteur 10 minutes
  •  
    Ajouter les : 25 g de Strisslespalt
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 14 jours à environ 19.4°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.8 volumes

DI est. : 1.048
DF est. : 1.012
Alcool est. : 4.7 % alc./vol.
EBC : 7
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 26