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Recette Belgian Dubbel

  • 15 novembre 2020
  • Style : Belge Double (Duppel)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 80.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 75 %
  • Efficacité de la brasserie : 76.4 %

Densité initiale
1.072
Densité finale
1.019
Couleur
31 EBC
Amertume
21 IBU
Ratio IBU/DI
0.30
Alcool
7.0 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
8.713 kg Maris Otter (Crisp) Crisp Grains Empâtage 7 EBC 36.4 % -
Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters.
6.82 kg Pilsner (2 Row) Ger Grains Empâtage 3 EBC 28.5 % -
German base for Pilsners and Bohemian Lagers
1.705 kg Biscuit Malt Grains Empâtage 45 EBC 7.1 % -
Use for English ales, brown ales and porters.Adds a biscuit like flavor and aroma.Can be used as a substitute for toasted malt.
1.705 kg Munich I (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 13 EBC 7.1 % -
Light Munich malt. May be used as a base for many German beer styles. Fest beers, bocks, ales. Enhances malty flavour and aroma
1.705 kg Wheat Malt, Ger Grains Empâtage 3 EBC 7.1 % -
Malted wheat base for use in all wheat styles
1.5 kg Candi Sugar, Dark Sucre Empâtage 10 EBC 6.3 % -
Crystalized Candi Sugar (Sucrose) used in many Belgian Tripels, Dubbels, and holiday ales. Adds head retention and sweet aroma to beer. Darker variants also add color.
872 g Cara-Pils/Dextrine Grains Empâtage 3 EBC 3.6 % -
Significantly increases foam/head retention and body of the beer.Also sold under the names "Dextrine" and "Cara-Foam"
823 g Special B Malt Grains Empâtage 354 EBC 3.4 % -
Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.
107 g Carafa Special II (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 817 EBC 0.4 % -
De-husked chocolate malt for a smoother flavor. Adds body, color, aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
120 g Styrian Celeja Pellets 5.0 % Ébullition 60 minutes 16.6 -
Hybrid cross between Styrian Golding, Styrian Aurora, and Slovenian wild hops. Aroma is orange marmalade like Styrian Golding, but with a noble component.Used for: UK and Belgian ales or lagers.Aroma: Floral, fruitSubstitutions: Unknown (Styrian Golding?)Storage: Unknown 3-6% AA / ??% Beta
60 g Styrian Celeja Pellets 5.0 % Ébullition 20 minutes 4.8 -
Hybrid cross between Styrian Golding, Styrian Aurora, and Slovenian wild hops. Aroma is orange marmalade like Styrian Golding, but with a noble component.Used for: UK and Belgian ales or lagers.Aroma: Floral, fruitSubstitutions: Unknown (Styrian Golding?)Storage: Unknown 3-6% AA / ??% Beta

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
1000 ml 3522 Belgian Ardennes Wyeast Labs Liquide -
Phenolics develop at increased temperature. Mild fruitiness and complex spicy flavor.

Efficacité d'empâtage : 75%

Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg

pH : 5.4

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 67.4 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 41.2 L d'eau à 75.6°C

Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Volume d'ébullition : 88.4 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.066

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 120 g de Styrian Celeja
  •  
    Minuteur 40 minutes
  •  
    Ajouter les : 60 g de Styrian Celeja
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.0°C

Secondaire : 10 jours à environ 22.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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