Recette E - Experimental : ChocoPetrol
- 10 décembre 2020
Attention à l'inertie de T° lors de l'empatage lié à la petite quantité
Eau de mash : 8.5L
Eau de rincage : 1L
Il faudrait rajouter au moins : 1.5/2L
73° avant mise des céréales : trop haut (réduire de2/3°C)
Pied de cuve + encemencement
70 minutes empatage + mash out 10minutes
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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2.2 kg | Pale Malt (2 Row) Bel | Grains | - | 5 EBC | 84.6 % | - | |
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts | |||||||
100 g | Carafa II | Weyermann | Grains | - | 811 EBC | 3.8 % | - |
Used to intensify aroma and color in dark, Munich beers and stouts. | |||||||
100 g | Caramunich Malt | Grains | - | 110 EBC | 3.8 % | - | |
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks. | |||||||
100 g | Chocolate Malt | Grains | - | 689 EBC | 3.8 % | - | |
Dark malt that gives a rich red or brown color and nutty flavor.Use for: Brown ales, porters, some stoutsMaintains some malty flavor, not as dark as roasted malt. | |||||||
100 g | Oats, Flaked | Grains | - | 1 EBC | 3.8 % | - | |
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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16 g | Chinook | Pellets | 11.9 % | Ébullition | 80 minutes | 89.4 | - |
Strong versatile bittering hopUsed for: Ales, porters, stoutsAroma: Heavy and spicy aromaSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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7.143 g | Cacao | Ébullition | 12 minutes | - |
3 g | Irish Moss | Ébullition | 10 minutes | - |
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity. |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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50 ml | US-05 Safale American | DCL/Fermentis | Sèche | - |
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate. |
Efficacité d'empâtage : 65%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.2
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Concasser les grains
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Faire chauffer 6.5 L d'eau à 75.5°C
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Palier Saccharification à 68°C pendant 60 minutes
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Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 3 L d'eau à 75.6°C
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.
Volume d'ébullition : 7.2 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.071
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 16 g de Chinook
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Minuteur 68 minutes
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Ajouter les : 7.143 g de Cacao
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Minuteur 2 minutes
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Ajouter les : 3 g de Irish Moss
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Minuteur 10 minutes
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Faire refroidir le moût
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