Recette F - Experimental : Hop'Fully Amarillo

  • 10 décembre 2020
  • Style : IPA Américaine
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 10.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 65 %
  • Efficacité de la brasserie : 62.4 %

Densité initiale
1.067
Densité finale
1.017
Couleur
21 EBC
Amertume
66 IBU
Ratio IBU/DI
0.99
Alcool
6.6 %
Coût total
-

Batch size a 9.5 avec 17.2 L

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.3 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains - 5 EBC 93.5 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
230 g Caramunich Malt Grains - 110 EBC 6.5 % -
Caramel, copper colored malt. Used in Belgian ales and German bocks.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
11 g Chinook Pellets 11.9 % Ébullition 90 minutes 35.9 -
Strong versatile bittering hopUsed for: Ales, porters, stoutsAroma: Heavy and spicy aromaSubstitutes: Galena, Eroica, Nugget, BullionExamples: Sierra Nevada Stout, Sierra Nevada Celebration Ale
11 g Amarillo Pellets 7.0 % Ébullition 20 minutes 10.8 -
Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.Used for: IPAs, AlesAroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.Substitutes: Cascade, Centennial, SimcoeStorage: Good8-11% AA / 6-7% Beta
10 g Citra Pellets 12.0 % Ébullition 10 minutes 9.8 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
10 g Simcoe Pellets 11.9 % Ébullition 10 minutes 9.7 -
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A
10 g Citra Pellets 12.0 % Ébullition 0 minutes 0 -
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown
10 g Simcoe Pellets 11.9 % Ébullition 0 minutes 0 -
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A
10 g Amarillo Pellets 9.2 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
Discovered and introduced by Vigil Gamache Farms Inc. in Washington State. Character similar to Cascade. Often used as a late kettle or dry hop addition to American style Pale Ales and IPA’s due to its signature aroma characteristics. Used for both bitterness and aroma.Used for: IPAs, AlesAroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.Substitutes: Cascade, Centennial, SimcoeStorage: Good8-11% AA / 6-7% Beta
Houblonnage à cru : 1.00 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
5 g Irish Moss Ébullition 5 minutes -
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity.

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50 ml US-05 Safale American DCL/Fermentis Sèche -
American ale yeast that produces well balanced beers with low diacetyl and a very clean, crisp end palate.

Efficacité d'empâtage : 65%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

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    Concasser les grains
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    Faire chauffer 8.8 L d'eau à 75.5°C
  •  
    Palier Saccharification à 68°C pendant 75 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 8.1 L d'eau à 75.6°C

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.

Volume d'ébullition : 13.7 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.051

  •  
    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 11 g de Chinook
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    Minuteur 70 minutes
  •  
    Ajouter les : 11 g de Amarillo
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    Minuteur 10 minutes
  •  
    Ajouter les : 10 g de Citra, 10 g de Simcoe
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    Minuteur 5 minutes
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    Ajouter les : 5 g de Irish Moss
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    Minuteur 5 minutes
  •  
    Ajouter les : 10 g de Citra, 10 g de Simcoe
  •  
    Minuteur 0 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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