Recette M - Santa Claus is late
- 10 décembre 2020
Début de chauffe 17h40
Mis à 75°C => ok
Sac mis à 18h20 : ok
Temperature empatage à 67.5C
Debut mashout à 20h10
Fin mashout à 20h20
un litre de trop => reduire kettle à 26l
OG : 1071
Volume calculé :18l
FG :
Volume calculé :
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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5.5 kg | Pale Malt (2 Row) Bel | Grains | - | 5 EBC | 82.1 % | - | |
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts | |||||||
400 g | Barley, Flaked | Grains | - | 3 EBC | 6 % | - | |
Adds significant body to Porters and Stouts. High haze producing protein prevents use in light beers. | |||||||
400 g | Caraaroma | Wyermann | Grains | - | 256 EBC | 6 % | - |
Very dark crystal malt - similar to a crystal 120 or Caramunich 120 malt. Adds strong caramel flavor, red color, and malty aroma. | |||||||
400 g | Chocolate Wheat Malt | Weyermann | Grains | - | 788 EBC | 6 % | - |
Intensifies aroma and color in top-fermented beers such as dark wheat beers. |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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30 g | Herkules | Pellets | 15.3 % | Ébullition | 80 minutes | 70 | - |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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35 g | Cacao | Ébullition | 12 minutes | - |
8 g | Irish Moss | Ébullition | 10 minutes | - |
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity. | ||||
14 g | Orange Peel, Sweet | Ébullition | 5 minutes | - |
Adds a Conitreau or Grand Marnier flavor to your beer. Used primarily in Belgian Strong Ale and Holiday Ales to add a sweet orange flavor and aroma. |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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24 ml | S-33 SafBrew Ale | DCL/Fermentis | Sèche | - |
General purpose ale yeast, widely used. Very consistent, clean finish. High attenuation and good flavor profile. | ||||
24 ml | T-58 SafBrew Specialty Ale | DCL/Fermentis | Sèche | - |
Estery, somewhat spicy ale yeast. Solid yeast formation at end of fermentation. Widely used for bottle and cask conditioning. |
Efficacité d'empâtage : 63%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.2
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Concasser les grains
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Faire chauffer 16.8 L d'eau à 75.5°C
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Palier Saccharification à 68°C pendant 80 minutes
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Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 15.5 L d'eau à 90.0°C
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.
Volume d'ébullition : 26.3 L
Temps d'ébullition : 80 minutes
Densité avant ébullition : 1.048
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 30 g de Herkules
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Minuteur 68 minutes
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Ajouter les : 35 g de Cacao
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Minuteur 2 minutes
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Ajouter les : 8 g de Irish Moss
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Minuteur 5 minutes
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Ajouter les : 14 g de Orange Peel, Sweet
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Minuteur 5 minutes
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Faire refroidir le moût
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