Recette Saison Poivre
- 12 décembre 2020
Grand fan des saisons poivrées de chez Thiriez (Pepper Trip et Thelma), j'ai voulu m'en inspirer sur ce brassin.
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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3.5 kg | Pale Malt (2 Row) Bel | Grains | Empâtage | 8 EBC | 76.9 % | - | |
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts | |||||||
800 g | Munich Malt | Grains | Empâtage | 15 EBC | 17.6 % | - | |
Malty-sweet flavor characteristic and adds a reddish amber color to the beer.Does not contribute signficantly to body or head retention.Use for: Bock, Porter, Marzen, Oktoberfest beers | |||||||
150 g | Acid Malt | Grains | Empâtage | 9 EBC | 3.3 % | - | |
Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention. | |||||||
100 g | Special B Malt | Grains | Empâtage | 300 EBC | 2.2 % | - | |
Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma. |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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14 g | Magnum | Pellets | 12.8 % | Ébullition | 60 minutes | 29.5 | - |
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta | |||||||
10 g | Cascade | Pellets | 4.6 % | Ébullition | 10 minutes | 2.5 | - |
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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5 g | Poivre Penja | Ébullition | 10 minutes | - |
5 g | Poivre Sarawak | Ébullition | 10 minutes | - |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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50 ml | 3711 French Saison | Wyeast Labs | Liquide | - |
A very versatile strain that produces Saison or farmhouse style biers as well as other Belgian style beers that are highly aromatic (estery), peppery, spicy and citrusy. This strain enhances the use of spices and aroma hops, and is extremely attenuative b |
Eau - Profil cible
Ca2+ | Mg2+ | Na+ | SO42- | Cl- | HCO3- |
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85.2 | 11.2 | 10.8 | 19.0 | 18.0 | 248.0 |
Efficacité d'empâtage : 70%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.2
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Concasser les grains
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Faire chauffer 11.4 L d'eau à 73.2°C
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Palier Saccharification à 66°C pendant 75 minutes
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Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 13 L d'eau à 75.6°C
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a medium body beer profile.
Volume d'ébullition : 20.3 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.048
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 14 g de Magnum
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Minuteur 50 minutes
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Ajouter les : 10 g de Cascade, 5 g de Poivre Penja, 5 g de Poivre Sarawak
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Minuteur 10 minutes
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Faire refroidir le moût
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Dégustations
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Avis du brasseur
Avec un défaut
Brassin raté, on ne sent pas du tout le poivre. On reconnaît le style Saison, mais il y a clairement un défaut que je peine à identifier clairement. à retenter d'une autre manière.