Recette Saison Poivre

  • 12 décembre 2020
  • Style : Saison
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 16.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 70 %
  • Efficacité de la brasserie : 67.4 %

Densité initiale
1.058
Densité finale
1.010
Couleur
22 EBC
Amertume
32 IBU
Ratio IBU/DI
0.55
Alcool
6.3 %
Coût total
-

Grand fan des saisons poivrées de chez Thiriez (Pepper Trip et Thelma), j'ai voulu m'en inspirer sur ce brassin.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.5 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains Empâtage 8 EBC 76.9 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
800 g Munich Malt Grains Empâtage 15 EBC 17.6 % -
Malty-sweet flavor characteristic and adds a reddish amber color to the beer.Does not contribute signficantly to body or head retention.Use for: Bock, Porter, Marzen, Oktoberfest beers
150 g Acid Malt Grains Empâtage 9 EBC 3.3 % -
Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention.
100 g Special B Malt Grains Empâtage 300 EBC 2.2 % -
Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
14 g Magnum Pellets 12.8 % Ébullition 60 minutes 29.5 -
High-alpha hop with clean, neutral bitterness. Can be used in almost any recipe.Used for: Ale, Lager, Stout, hefeweizen, IPA, BitterAroma: No distinctive aroma characteristicsSubstitutions: German Magnum, CTZ, NuggetStorage: Excellent/Very good (80%-85% AA after 6 months at 20 C)10-14% AA / 4.5-7% Beta
10 g Cascade Pellets 4.6 % Ébullition 10 minutes 2.5 -
A hops with Northern Brewers HeritageUsed for: American ales and lagersAroma: Strong spicy, floral, grapefruit characterSubstitutes: CentennialExamples: Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
5 g Poivre Penja Ébullition 10 minutes -
5 g Poivre Sarawak Ébullition 10 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
50 ml 3711 French Saison Wyeast Labs Liquide -
A very versatile strain that produces Saison or farmhouse style biers as well as other Belgian style beers that are highly aromatic (estery), peppery, spicy and citrusy. This strain enhances the use of spices and aroma hops, and is extremely attenuative b

Eau - Profil cible

Ca2+ Mg2+ Na+ SO42- Cl- HCO3-
85.2 11.2 10.8 19.0 18.0 248.0

Efficacité d'empâtage : 70%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 11.4 L d'eau à 73.2°C
  •  
    Palier Saccharification à 66°C pendant 75 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 13 L d'eau à 75.6°C

Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a medium body beer profile.

Volume d'ébullition : 20.3 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.048

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 14 g de Magnum
  •  
    Minuteur 50 minutes
  •  
    Ajouter les : 10 g de Cascade, 5 g de Poivre Penja, 5 g de Poivre Sarawak
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 14 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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Dégustations

1 dégustation

Avis du brasseur

Avec un défaut
Brassin raté, on ne sent pas du tout le poivre. On reconnaît le style Saison, mais il y a clairement un défaut que je peine à identifier clairement. à retenter d'une autre manière.

Discussions à propos de la recette

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