Configuration :

Recette penombre

  • Style : Stout à l'Avoine (Oatmeal Stout)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 19.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 70.1%
  • Ratio IBU/DI : 0.76
  • Coût total : -

Samuel Smith Old Brewery was the first to revive oatmeal stout, beginning in the 1980s. The brewery brews in what are called Yorkshire squares, two-leveled fermenters made of Welsh slate. This method of fermentation imparts natural carbonation and a rich, full body to the beer. The dense, lacy head is light brown with fine bubbles resting on an almost opaque black stout. The rich aroma is dominated by roasted malt, fruit, and butterscotch. This brew is smooth and silky with a mild hop bitterness balanced by a bittersweet malt for a complex, medium-dry palate. It ends with roasted malt, fruit, and a slightly sweet aftertaste. This oatmeal stout was a platinum-medal winner at the World Beer Championships.
Original Gravity: 1.050-1.051
IBU: 30
SRM: 68
ABV: 4.8%
Yield: 5 GALLONS (18.9 L)
Final Gravity: 1.012-1.013

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
3.75 kg maris otter bairds Grains - 6 EBC 79.8 % -
250 g dark crystal malt 1 fawcett Grains - 275 EBC 5.3 % -
250 g Flocons d'Avoine oio Grains - 1 EBC 5.3 % -
250 g Chocolate malt bairds Grains - 985 EBC 5.3 % -
125 g rice hulls Grains - 1 EBC 2.7 % -
75 g Orge torréfié (Roasted Barley) bairds Grains - 1450 EBC 1.6 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
44 g East Kent Goldings Pellets 5.8 % Ébullition 90 minutes 39.4 -

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
5 ml Irish Moss (Lichen carraghen) Ébullition 10 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
125 ml 1084 Irish Ale Wyeast Labs Liquide -

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Faire chauffer 11.8 L d'eau à 74.4°C
  •  
    Palier saccharification à 67°C pendant 90 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 17.3 L d'eau à 75.0°C
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Ébullition

Volume d'ébullition : 23.9 L
Temps d'ébullition : 90 minutes
Densité avant ébullition : 1.043
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 44 g de East Kent Goldings
  •  
    Minuteur 80 minutes
  •  
    Ajouter les : 5 ml de Irish Moss (Lichen carraghen)
  •  
    Minuteur 10 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 14 jours à environ 20.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 14 jours à environ 20.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.0 volumes

This stout is ready to drink as soon as it is carbonated. It will peak at 2 to 4 months and will keep at cellar temperatures for 6 months. Serve in a mug at 50°F (10°C).

DI est. : 1.052
DF est. : 1.014
Alcool est. : 5.0 % alc./vol.
EBC : 69
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 39