L'R de Rien

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@l'r.de.rien

Nanobrasseur amateur en Valais (CH). Depuis 6 ans je brasse pour ma famille et mes amis.

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Recette déculottée

  • 19 avril 2021
  • Style : Saison
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 10.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 68.5 %

Densité initiale
1.058
Densité finale
1.010
Couleur
6 EBC
Amertume
45 IBU
Ratio IBU/DI
0.79
Alcool
6.3 %
Coût total
-

inspiré de bière de saison 2
www.univers-biere.net

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
1.38 kg Pilsner (2 Row) Ger Grains Empâtage 2 EBC 49.6 % -
German base for Pilsners and Bohemian Lagers
700 g Malt Vienna Grains Empâtage 3 EBC 25.2 % -
Malt séché au four plus intensément que le Malt Pâle, mais pas autant que le Malt Munich. Apporte une couleur dorée à ambrée à la bière.
313 g Wheat Malt, Bel Grains Empâtage 2 EBC 11.3 % -
Malted wheat base for use in all wheat styles
133 g Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 4.8 % -
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized
106 g Oats, Malted Grains Empâtage 1 EBC 3.8 % -
Malted oats. Adds body, mouth feel and head retention to the beer Creates chill haze in lighter beers, so is primarily used in dark ones.
100 g Malt Acide Grains Empâtage 3 EBC 3.6 % -
Le malt acide contiens des acides lactiques naturels. Utilisé par les brasseurs allemands pour ajuster le PH du malt sans ajout chimique afin de respecter les lois de pureté allemande. Améliore, également, la rétention de mousse.
50 g Rye Malt Grains Empâtage 4 EBC 1.8 % -
Adds a dry, crisp character to the beer. Yields a deep red color, and a distinctive rye flavorMust limit to 10-15% fo the mash as it tends to produce “stuck” mashes.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
9.7 g Northern Brewer Pellets 9.6 % Ébullition 90 minutes 27.4 -
Also called Hallertauer Northern BrewersUsed for: Bittering and finishing both ales and lagers of all kindsAroma: Fine, dry, clean bittering hop. Unique flavor.Substitutes: Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerExamples: Anchor Steam, Old Peculiar,
10.1 g Brewer's Gold Pellets 5.0 % Ébullition 10 minutes 4.4 -
Traditional bittering hops for English ales and heavy German lagers.Aroma: Sharp bittering hopSubstitutes: Northern Brewer, Galena, Chinook, EroicaExample: Pete’s Wicked Ale
10.1 g Goldings, East Kent Pellets 6.4 % Ébullition 10 minutes 5.7 -
Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British AlesAroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavorSubstitutes: Fuggles, BC GoldingsExamples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith’s Pale Ale
10.1 g Styrian Goldings Pellets 4.1 % Ébullition 10 minutes 3.6 -
A seedless version of Fuggles grown in SloveniaUsed for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United KingdomAroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.Substitutes: Fuggles, Williamette
8.1 g Goldings, East Kent Pellets 6.4 % Ébullition 5 minutes 2.5 -
Used for: General purpose hops for bittering/finishing all British AlesAroma: Floral, aromatic, earthy, slightly sweet spicy flavorSubstitutes: Fuggles, BC GoldingsExamples: Bass Pale Ale, Fullers ESB, Samual Smith’s Pale Ale
5.1 g Brewer's Gold Pellets 5.0 % Ébullition 5 minutes 1.2 -
Traditional bittering hops for English ales and heavy German lagers.Aroma: Sharp bittering hopSubstitutes: Northern Brewer, Galena, Chinook, EroicaExample: Pete’s Wicked Ale
5.1 g Styrian Goldings Pellets 4.1 % Ébullition 5 minutes 1 -
A seedless version of Fuggles grown in SloveniaUsed for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United KingdomAroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.Substitutes: Fuggles, Williamette

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
11 g Belle saison Danstar Sèche -
atténuation haute, chiffres pas trouvés

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.4

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    Concasser les grains
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    Palier empâtage à 45°C pendant 2 minutes
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    Palier proteinique à 52°C pendant 10 minutes
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    Palier saccharification à 64°C pendant 70 minutes
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    Palier Saccharification à 72°C pendant 10 minutes
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    Palier Mash Out à 78°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 10.1 L d'eau à 75.6°C

Volume d'ébullition : 14.1 L

Temps d'ébullition : 90 minutes

Densité avant ébullition : 1.043

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    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 9.7 g de Northern Brewer
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    Minuteur 80 minutes
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    Ajouter les : 10.1 g de Brewer's Gold, 10.1 g de Goldings, East Kent, 10.1 g de Styrian Goldings
  •  
    Minuteur 5 minutes
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    Ajouter les : 8.1 g de Goldings, East Kent, 5.1 g de Brewer's Gold, 5.1 g de Styrian Goldings
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    Minuteur 5 minutes
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    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 10 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.5 volumes

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