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Recette Kveik IPA

  • Style : IPA Spéciale (Specialty IPA)
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 38.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 71.2%
  • Ratio IBU/DI : 0.10
  • Coût total : -

Mash for 60 minutes at 67°C.
Boil for 75 minutes, adding the yeast nutrient with 10 minutes left in the boil.
After the boil, chill the wort to target 79°C and add the whirlpool/hop-stand hops. Allow the hop stand to continue for 15min. After the hop stand, chill the wort to 27°C and aerate. Pitch the yeast and set the fermentation temperature to 32°C.
Let the temperature free rise to 95°F (35°C) until terminal gravity is achieved.
Once gravity is stable, chill to 21°C and add the dry hops for 3–5 days.
Then cold crash, package, and carbonate.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
7.4 kg Pale Malt, 2-Row (Rahr) Rahr Grains Empâtage 4 EBC 59.7 % -
1.5 kg Oats, Malted Grains Empâtage 1 EBC 12.1 % -
1.5 kg Wheat, Torrified Grains Empâtage 1 EBC 12.1 % -
1 kg Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 8.1 % -
1 kg Wheat, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 8.1 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
86 g Hallertauer Pellets 5.5 % Hors flamme 20 minutes / 78°C 3 -
86 g Cascade (NZ) Pellets 7.0 % Hors flamme 20 minutes / 78°C 3.8 -
Formerly called 'Cascade, New Zealand'. Flowers, citrus & spice with grapefruit the noticeable fragrance quite often. This medium aroma balances the low bittering value. Very popular hop among craft brewers.Used for: Pale Ales, IPAs, PortersSubstitutions: Centennial, Amarillo
142 g Citra Pellets 12.0 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
142 g El Dorado Pellets 15.0 % Houblonnage à cru 4 jours 0 -
Houblonnage à cru : 7.47 g/l

Divers

Quantité Nom Addition Temps Coût total
0.4 g Yeast Nutrient Ébullition 10 minutes -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
200 ml OYL-091 Hornindal Kveik Omega Liquide -
Pitch à 27° + AERER + go to 32° à 35°

Empâtage

  • Concasser les grains
  • Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
  • Filtrer et rincer les drêches avec 27.5 L d'eau à 75.0°C
Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

37,5L d'empâtage 20 L rinçage 46 L d'ébullition 38L Vfinal SURVEILLER PH

Ébullition

Volume d'ébullition : 53.5 L
Temps d'ébullition : 75 minutes
Densité avant ébullition : 1.051
  • Porter le moût à ébullition
  • Minuteur 65 minutes
  • Ajouter les : 0.4 g de Yeast Nutrient
  • Minuteur 10 minutes
  • Éteindre la source de chaleur
  • Ajouter les : 86 g de Hallertauer, 86 g de Cascade (NZ)
  • Minuteur 20 minutes
  • Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 1 jours à environ 32.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 5 jours à environ 35.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Tertiaire : 4 jours à environ 21.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 30 jours à environ 19.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 2.0 volumes

1° Pitch à 27° + AERER + go to 32°
2° Go to 35° (5j)
3° Si stable 4 jours à 21° + DH (SI C'EST STABLE SINON ATTENDRE)

DI est. : 1.071
DF est. : 1.016
Alcool est. : 7.2 % alc./vol.
EBC : 7
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 6