Recette Imperial Stout

  • 27 juin 2021
  • Style : Imperial Stout
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 38.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 65 %
  • Efficacité de la brasserie : 68.5 %

Densité initiale
1.112
Densité finale
1.024
Couleur
96 EBC
Amertume
48 IBU
Ratio IBU/DI
0.43
Alcool
11.6 %
Coût total
-

V empatage = 54L
V rinçage = 10L
V ébu = 45L
V final = 38L

Mash the grains at 148°F (64°C) for 45 minutes et mash out 10min.
Boil for 90 minutes following the hops schedule. Add the dextrose to the kettle at the start of the boil.
After the boil, chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 60°F (16°C). Aerate the wort and pitch the yeast. Ferment at 65°F (18°C) for the first half of fermentation, and then allow the temperature to free rise to 73°F (23°C) to finish out fermentation.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
10.93 kg Pilsner (2 Row) Ger Grains Empâtage 2 EBC 54.5 % -
2.73 kg Munich Malt Grains Empâtage 9 EBC 13.6 % -
1.82 kg Oats, Flaked Grains Empâtage 1 EBC 9.1 % -
1.82 kg Corn Sugar (Dextrose) Sucre Ébullition - 90 minutes 0 EBC 9.1 % -
910 g Chocolate Rye Malt Weyermann Grains Empâtage 250 EBC 4.5 % -
910 g Midnight Wheat (Briess) Briess Grains Empâtage 745 EBC 4.5 % -
460 g Chocolate Malt Grains Empâtage 450 EBC 2.3 % -
460 g Roasted Barley (Thomas Fawcett) Thomas Fawcett & Sons Grains Empâtage 609 EBC 2.3 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
57 g Bravo Pellets 15.0 % Ébullition 90 minutes 40.9 -
A second generation super high alpha hops from the Hopsteiner breeding program released in 2006. Good bittering hop.Aroma: Fruity and floral aroma.Substitutes: Columbus, Zeus, Tomahawk
114 g Bravo Pellets 15.0 % Hors flamme 20 minutes / 78°C 7.5 -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
249.4 ml 1318 London Ale III Wyeast Labs Liquide -
Pitch à 16°C

Efficacité d'empâtage : 65%

Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg

pH : 5.4

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Palier Mash In à 64°C pendant 45 minutes
  •  
    Palier Mash Out à 75°C pendant 10 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 6.7 L d'eau à 75.6°C

Volume d'ébullition : 45 L

Temps d'ébullition : 90 minutes

Densité avant ébullition : 1.080

  •  
    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 1.82 kg de Corn Sugar (Dextrose), 57 g de Bravo
  •  
    Minuteur 90 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 114 g de Bravo
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 5 jours à environ 18.0°C

Secondaire : 5 jours à environ 23.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

After the boil, chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 60°F (16°C). Aerate the wort and pitch the yeast. Ferment at 65°F (18°C) for the first half of fermentation, and then allow the temperature to free rise to 73°F (23°C) to finish out fermentation.
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