Recette Baltic Porter

  • 27 juin 2021
  • Style : Porter Baltique
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 42.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72 %
  • Efficacité de la brasserie : 71.5 %

Densité initiale
1.081
Densité finale
1.019
Couleur
38 EBC
Amertume
27 IBU
Ratio IBU/DI
0.34
Alcool
8.1 %
Coût total
-

V empatage = 40L à 73°C.
V rinçage = 15L
V ébu = 50L
V f = 42

Mash temperature of 152°F (67°C). Hold the temperature for 60 minutes. Vorlauf until runnings are clear, then run off into the kettle. Sparge the grains with 2 gallons (7.6 l), topping up as necessary to obtain 6 gallons (23 l) of wort. Boil for 60 minutes and whirlpool, following the hops schedule.
After the boil, chill the wort to about 48°F (9°C). Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 48°F (9°C) until activity shows in the airlock, then allow the temperature to rise to 60°F (16°C) over the next ten days. Hold at 60°F (16°C) for an additional two weeks. After fermentation, crash the beer to 35°F (2°C), then bottle or keg and carbonate to about 2.25 volumes of CO2. Age for about eight weeks before drinking to allow additional flavors to develop.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
9.15 kg Munich I (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 7 EBC 59.6 % -
4.58 kg Pilsner (2 Row) Ger Grains Empâtage 2 EBC 29.9 % -
460 g Carafa II (Weyermann) Weyermann Grains Empâtage 415 EBC 3 % -
460 g Caramel/Crystal Malt - 65L (Bairds) Bairds Grains Empâtage 65 EBC 3 % -
460 g Extra Special (Briess) Briess Grains Empâtage 130 EBC 3 % -
230 g Pale Chocolate (Crisp) Grains Empâtage 280 EBC 1.5 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
29 g Columbus (Tomahawk) Pellets 16.0 % Ébullition 60 minutes 25.3 -
57 g Styrian Goldings Pellets 5.4 % Hors flamme 40 minutes / 78°C 2.3 -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
71.6 ml WLP830 German Lager White Labs Liquide -
Pitch à 9°C

Efficacité d'empâtage : 72%

Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg

pH : 5.4

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Palier Mash In à 67°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 23.1 L d'eau à 76.0°C

Rinçage = 15L attention

Volume d'ébullition : 55.3 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.062

  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Ajouter les : 29 g de Columbus (Tomahawk)
  •  
    Minuteur 60 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 57 g de Styrian Goldings
  •  
    Minuteur 40 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Primaire : 1 jours à environ 9.0°C

Secondaire : 24 jours à environ 16.0°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 15.0°C

Carbonatation : 2.3 volumes

After the boil, chill the wort to about 48°F (9°C). Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 48°F (9°C) until activity shows in the airlock, then allow the temperature to rise to 60°F (16°C) over the next ten days. Hold at 60°F (16°C) for an additional two weeks. After fermentation, crash the beer to 35°F (2°C), then bottle or keg and carbonate to about 2.25 volumes of CO2. Age for about eight weeks before drinking to allow additional flavors to develop.
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