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Recette Milkbier Sweet Stout

  • Style : Sweet Stout
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 38.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 72%
  • Efficacité de la brasserie : 71.7%
  • Ratio IBU/DI : 0.37
  • Coût total : -

V empatage = 24L à 73°C
V rinçage = 30L
V ébu = 46L
V f = 38L

Mash in 66°C. Hold the temperature for 60 minutes. Vorlauf until the runnings are clear, then run off into kettle. Sparge the grains with 4 gallons (15 liters) and top up as necessary to obtain 6 gallons (23 liters) of wort. Boil for 60 minutes, adding hops and lactose according to the schedule. Stir the lactose until completely dissolved. Chill the wort to slightly below fermentation temperature, about 60°F (16°C). Aerate with pure oxygen or filtered air and pitch the yeast. Ferment at 60°F (16°C) for 7 days, then allow temperature to rise to 70°F (21°C) and hold for 3–4 days. Upon completion of fermentation, crash to 35°F (2°C), then bottle or keg and carbonate to approximately 1.75 volumes.

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
8.2 kg Maris Otter (Crisp) Crisp Grains Empâtage 4 EBC 81.8 % -
910 g Pale Chocolate (Crisp) Grains Empâtage 280 EBC 9.1 % -
460 g Carafa III Weyermann Grains Empâtage 525 EBC 4.6 % -
460 g Lactose Sucre Hors flamme - 20 minutes
Non fermentescible
0 EBC 4.6 % -

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
114 g Fuggles Pellets 5.0 % Ébullition 20 minutes 22 -

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
249.4 ml 1187 Ringwood Ale Wyeast Labs Liquide -
Pitch à 16°C

Empâtage

  •  
    Concasser les grains
  •  
    Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
  •  
    Filtrer et rincer les drêches avec 25.9 L d'eau à 75.6°C
Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg
pH cible : 5.4
pH : ________

Ébullition

Volume d'ébullition : 46 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.047
  •  
    Porter le moût à ébullition
  •  
    Minuteur 40 minutes
  •  
    Ajouter les : 114 g de Fuggles
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Éteindre la source de chaleur
  •  
    Ajouter les : 460 g de Lactose
  •  
    Minuteur 20 minutes
  •  
    Faire refroidir le moût

Fermentation

Primaire : 7 jours à environ 16.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Secondaire : 4 jours à environ 21.0°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Garde en bouteille : 1 jours à environ 21.1°C
Date de début : ____________________
Notes : _________________________________
Carbonatation : 1.8 volumes

DI est. : 1.059
DF est. : 1.019
Alcool est. : 5.3 % alc./vol.
EBC : 48
DI : __________
DF : __________
Alcool : __________ % alc./vol.
IBU : 22