Recette Bière de noel 2021
- 20 janvier 2022
Bière de noel, dans le but de finir les malts en stocks et proposer une bière charpentée, très sucrée (beaucoup de sucres résiduels) avec un bon pourcentage d'alcool et pas mal d'épices en bouche (Cannelle, gingembre, girofle, orange douce)
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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4 kg | Pilsner (2 Row) Ger | Grains | Empâtage | 2 EBC | 59.5 % | - | |
825 g | Weyermalt Carahell | Weyermann (Weyermalt) | Grains | Empâtage | 10 EBC | 12.3 % | - |
700 g | Barley, Flaked | Grains | Empâtage | 2 EBC | 10.4 % | - | |
700 g | Weyermann - Vienna Malt | Weyermann (Weyermalt) | Grains | Empâtage | 3 EBC | 10.4 % | - |
400 g | Caraaroma | Weyermann (Weyermalt) | Grains | Empâtage | 203 EBC | 5.9 % | - |
100 g | Acid Malt | Weyermann (Weyermalt) | Grains | Empâtage | 3 EBC | 1.5 % | - |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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30 g | Magnum | Pellets | 11.1 % | Ébullition | 60 minutes | 37.7 | - |
Clean German flavor and aroma profile. | |||||||
10 g | Cascade | Pellets | 5.9 % | Ébullition | 20 minutes | 3.9 | - |
Pleasant, floral, spicy, and citrus-like. | |||||||
20 g | Challenger | Pellets | 6.7 % | Ébullition | 20 minutes | 8.8 | - |
Mild to Moderate but quite spicy. Typically used for aroma. | |||||||
10 g | Hallertau Blanc | Pellets | 8.9 % | Ébullition | 15 minutes | 4.8 | - |
Flavors of white wine and exotic fruit, cassis, elderflower, grapes, grapefruit and lemongrass |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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20 g | Sweet Orange Peel | Ébullition | 10 minutes | - |
11 g | Cinnamon | Ébullition | 10 minutes | - |
Woody sweetness and a nice moderate spiciness. | ||||
10 g | Ginger Root | Ébullition | 10 minutes | - |
Ginger root is used throughout the world in both savoury and sweet dishes. It has a spicy, warm flavour. | ||||
5 g | Cloves | Ébullition | 10 minutes | - |
Cloves are the most pungent and oily of all spices. They are the unopened buds of the clove tree and have a hot, sharp, bitter flavour. They will easily overpower other flavours, so they must be used very carefully. | ||||
26 g | Sweet Orange Peel | Primaire | 20 jours | - |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
---|---|---|---|---|
125 ml | 1318 Wyeast - London Ale III | Wyeast Labs | Liquide | - |
From traditional London brewery with great malt and hop profile. True top cropping strain, fruity, very light, soft balance palate, finishes slightly sweet. |
Eau - Profil cible
Ca2+ | Mg2+ | Na+ | SO42- | Cl- | HCO3- |
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112.5 | 7.8 | 22.2 | 25.0 | 26.0 | 381.0 |
Efficacité d'empâtage : 70%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 7.0
Volume d'ébullition : 23.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.059
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 30 g de Magnum
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Minuteur 40 minutes
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Ajouter les : 10 g de Cascade, 20 g de Challenger
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Minuteur 5 minutes
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Ajouter les : 10 g de Hallertau Blanc
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Minuteur 5 minutes
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Ajouter les : 20 g de Sweet Orange Peel, 11 g de Cinnamon, 10 g de Ginger Root, 5 g de Cloves
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Minuteur 10 minutes
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Faire refroidir le moût
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