Drapeau Rouge
@drapeau.rouge
Atelier et club de brassage à Montpellier
25
Recettes
50
Abonnés
Recette Porter Fort Lune Noire
- 3 septembre 2020
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
30 kg | Pale Malt, Maris Otter | Maris Otter | Grains | - | 5 EBC | 88.2 % | - |
Premium base malt from the UK. Popular for many English styles of beer including ales, pale ales and bitters. | |||||||
1.5 kg | Caramunich III (Weyermann) | Weyermann | Grains | - | 139 EBC | 4.4 % | - |
German crystal malt. Adds maltiness, body, aroma and color. | |||||||
1 kg | Carafa Special I (Weyermann) | Weyermann | Grains | - | 900 EBC | 2.9 % | - |
Chocolate malt. Dark beers, Alts, Bockbiers. Adds color and aroma. De-husked, smoother tasting | |||||||
1 kg | Carafa Special II (Weyermann) | Weyermann | Grains | - | 1150 EBC | 2.9 % | - |
De-husked chocolate malt for a smoother flavor. Adds body, color, aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers | |||||||
500 g | Carafa Special III (Weyermann) | Weyermann | Grains | - | 1500 EBC | 1.5 % | - |
De-husked chocolate malt for a smoother flavour. Dark version. Adds color and aroma. Dark beers, Alts, Bockbiers |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
60 g | Magnum | Pellets | 12.0 % | Ébullition | 60 minutes | 17.8 | - |
Used for: General bittering hops for all beersAroma: Strong, clean, balanced bitteringSubstitutes: Eroica, Northern Brewer, Cluster, ChinookExamples: Catamount Porter | |||||||
35 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Ébullition | 15 minutes | 4.6 | - |
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown | |||||||
35 g | Simcoe | Pellets | 13.0 % | Ébullition | 15 minutes | 5 | - |
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A | |||||||
35 g | Sorachi Ace | Pellets | 13.0 % | Ébullition | 15 minutes | 5 | - |
Developed by Sapporo Breweries and used in their beers - has a Brewer's gold and Saaz heritage. Works well with Citra and Simcoe.Used for: Saison, IPA, Pale Ale, Wheat, or other beer where lemon/citrus is desirable.Aroma: Striking lemon charachter, a bold hop for bold beers.Substitutes: Admiral, CascadeStorage: Unknown10-16% AA / 6-7% Beta | |||||||
35 g | Citra | Pellets | 12.0 % | Ébullition | 0 minutes | 0 | - |
Special aroma hops released in 2007. Imparts high alpha/oil content but low cohumulone.Aroma: Adds interesting citrus and tropical fruit character to the beer. Substitutes: Unknown | |||||||
35 g | Simcoe | Pellets | 13.0 % | Ébullition | 0 minutes | 0 | - |
High alpha bittering hops with good aroma characteristics.Used for: IPAsAroma: Citrus and pine-like aromaSubstitutes: N/A | |||||||
35 g | Sorachi Ace | Pellets | 13.0 % | Ébullition | 0 minutes | 0 | - |
Developed by Sapporo Breweries and used in their beers - has a Brewer's gold and Saaz heritage. Works well with Citra and Simcoe.Used for: Saison, IPA, Pale Ale, Wheat, or other beer where lemon/citrus is desirable.Aroma: Striking lemon charachter, a bold hop for bold beers.Substitutes: Admiral, CascadeStorage: Unknown10-16% AA / 6-7% Beta |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
---|---|---|---|---|
60 ml | Chlorure de calcium | Empâtage | 10 minutes | - |
Cl Ca à 30% |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
---|---|---|---|---|
80 g | S-04 SafAle English Ale | DCL/Fermentis | Sèche | - |
Eau - Profil cible
Ca2+ | Mg2+ | Na+ | SO42- | Cl- | HCO3- |
---|---|---|---|---|---|
175.0 | 7.3 | 26.3 | 27.6 | 180.0 | 327.0 |
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.4
-
Concasser les grains
-
Faire chauffer 85 L d'eau à 76.7°C
-
Palier Saccharification à 69°C pendant 60 minutes
-
Filtrer et rincer les drêches avec 44.3 L d'eau à 75.6°C
Brassage dit par "températures" utilisé quand la cuve matière est placée sur une source de chaleur, un réchaud par exemple. On continue généralement de chauffer légèrement pour maintenir le palier de température désiré. Attention, lors des changements de palier, une montée trop rapide en température n'est pas forcément l'idéal. Prévoir environ 1°C par mn.
Volume d'ébullition : 98.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.078
-
Porter le moût à ébullition
-
Ajouter les : 60 g de Magnum
-
Minuteur 45 minutes
-
Ajouter les : 35 g de Citra, 35 g de Simcoe, 35 g de Sorachi Ace
-
Minuteur 15 minutes
-
Ajouter les : 35 g de Citra, 35 g de Simcoe, 35 g de Sorachi Ace
-
Minuteur 0 minutes
-
Faire refroidir le moût
- 0
- 0 dégustation
- 0 commentaire