Recette Westvleteren Abt. 12

  • 10 novembre 2020
  • Style : Brune Forte Belge
  • Méthode : Tout grain
  • Fermentation : Ale
  • Volume : 20.0 L
  • Efficacité d'empâtage : 73 %
  • Efficacité de la brasserie : 75.8 %

Densité initiale
1.097
Densité finale
1.014
Couleur
50 EBC
Amertume
38 IBU
Ratio IBU/DI
0.39
Alcool
10.9 %
Coût total
-

Céréales et sucres

Quantité Nom Malterie Forme Addition Couleur Proportions Coût total
6 kg Pilsner (2 Row) Bel Grains Empâtage 3 EBC 69 % -
Belgian base malt for Continental lagers
1.5 kg Dark Candy Sirup Belgian Dark Candi Inc Extrait Empâtage 157 EBC 17.3 % -
1 kg Pale Malt (2 Row) Bel Grains Empâtage 5 EBC 11.5 % -
Base malt for all beer stylesHigher potential yield than US, English equivalent pale ale malts
100 g Biscuit Malt Grains Empâtage 45 EBC 1.2 % -
Use for English ales, brown ales and porters.Adds a biscuit like flavor and aroma.Can be used as a substitute for toasted malt.
90 g Special B Malt Grains Empâtage 354 EBC 1 % -
Extreme caramel aroma and flavored malt. Used in dark Belgian Abbey and Trappist ales. Unique flavor and aroma.

Houblons

Quantité Nom Forme Alpha Addition Temps IBU Coût total
30 g Brewer's Gold Pellets 8.5 % Ébullition 60 minutes 25.2 -
Primarily a bittering hop and commonly used in lighter style ales, although it works well in lagers.Used for: English ales, German styles, farmhouse ales.Aroma: Bittering hop with neutral aroma character, spice noted to its flavor and aromaSubstitutes: Northdown, Northern Brewer (Germany), Galena, Bullion, Chinnok, Cascade (U.S.)Storage: Fair (60-70% AA after 6 months at 20 C)7-10% AA / 3.5-4.5% Beta
30 g Hersbrucker Pellets 2.8 % Ébullition 30 minutes 5.9 -
Hersbrucker Hops is similar to the noble hop varieties with its low co-humulone level.Aroma: Classicly spicy, herbal, with hints of citrus and stone fruit.Used for: German and Bavarian style Lagers, Pilsners, Hefeweizens, Dunkles, and BocksSubstitutions: Mt. Hood, Strisselspalt, Hallertau Mittelfruh, LibertyStorage: Fair (55%-65% AA after 6 months at 20 C)2-5% AA / 4-6% Beta
30 g Styrian Goldings Pellets 5.4 % Ébullition 15 minutes 7 -
A seedless version of Fuggles grown in SloveniaUsed for: Bittering, finishing for a wide variety of European Beers. Popular in Europe and the United KingdomAroma: Mild, soft, grassy, floral aroma. Similar to Fuggles.Substitutes: Fuggles, Williamette

Levures

Quantité Nom Laboratoire Forme Coût total
10 ml M47 Belgian Abbey Mangrove Jack's Sèche -
AROMA CHARACTERISTICS:Belgian Tripel has a fantastic heavily fruity aroma, married perfectly with light spiceand esters it is massively complex, spicy, estery and phenolic.FLAVOR/MOUTHFEEL CHARACTERISTICS:Belgian beers fermented with this strain will finish phenolic and dry, they will alsoexhibit fruity and a very complex ester characters. These characters exhibit intobeautiful marriage of spice, fruit estery alcohol goodness.HIGHER ALCOHOL BEERS:High alcohol beers are this strain’s bread and butter, with a high alcohol tolerance,strong beers just create excellent flavor and aroma characteristics.
10 g M31 Belgian Tripel Mangrove Jack's Sèche -

Efficacité d'empâtage : 73%

Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg

pH : 5.2

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    Concasser les grains
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    Palier 1 à 65°C pendant 40 minutes
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    Palier 2 à 72°C pendant 20 minutes
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    Palier Mash Out à 80°C pendant 10 minutes
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    Filtrer et rincer les drêches avec 13.5 L d'eau à 75.6°C

Volume d'ébullition : 25 L

Temps d'ébullition : 60 minutes

Densité avant ébullition : 1.079

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    Porter le moût à ébullition
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    Ajouter les : 30 g de Brewer's Gold
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    Minuteur 30 minutes
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    Ajouter les : 30 g de Hersbrucker
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    Minuteur 15 minutes
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    Ajouter les : 30 g de Styrian Goldings
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    Minuteur 15 minutes
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    Faire refroidir le moût

Primaire : 4 jours à environ 19.4°C

Secondaire : 30 jours à environ 19.4°C

Garde en bouteille : 30 jours à environ 18.3°C

Carbonatation : 2.3 volumes

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Dégustations

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Discussions à propos de la recette

2 commentaires

  • 4 janv. 2024

    Bonjour, j'aimerais réaliser cette recette. Pour la fermentation les 2 levures se mettent en même temps ou une au début et une autre bout de 4 jours ? Bonne journée

    • 11 avr. 2024

      désolé pour la réponse tardive, je mets les deux levures en même temps, attention ça démarre très fort la fermentation, on brassage :)

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