Recette Wort Souring - framboos - V1
- 11 janvier 2021
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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4.048 kg | Pilsner (Weyermann) | Weyermann | Grains | Empâtage | 3 EBC | 80.2 % | - |
Pilsner base malt for all pilsners, lagers. Highly modified malt. | |||||||
500 g | Acid Malt | Grains | Empâtage | 5 EBC | 9.9 % | - | |
Acid malt contains acids from natural lactic acids. Used by German brewers to adjust malt PH without chemicals to adhere to German purity laws. Also enhances the head retention. | |||||||
500 g | Oats, Flaked | Grains | Empâtage | 1 EBC | 9.9 % | - | |
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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7.5 g | Amarillo | Pellets | 9.2 % | Ébullition | 50 minutes | 8.8 | - |
Used for: IPAs, AlesAroma: Intensely fruity (citrus, melon, and stone friuts), floral, tropical notes.Substitutes: Cascade, Centennial, Simcoe 8-11% AA / 6-7% Beta |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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10 g | Irish Moss | Ébullition | 10 minutes | - |
Fining agent that aids in the post-boil protein break. Reduces protein chill haze and improves beer clarity. | ||||
900 g | Fruits rouges (surgelé) | Secondaire | 7 jours | - |
TERTIAIRE | ||||
2000 g | Raspberry (surgelé) | Secondaire | 7 jours | - |
TERTIAIRE |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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35 ml | WLP672 Lactobacillus Brevis | White Labs | Liquide | - |
WLP672 Lactobacillus brevis is a rod-shaped bacteria used for souring beers. Typically produces more lactic acid than Lactobacillus delbrueckii. Great addition to any sour program! | ||||
11 g | US-05 Safale American | DCL/Fermentis | Sèche | - |
REHYDRATER |
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 4.2
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Concasser les grains
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Faire chauffer 12.6 L d'eau à 73.2°C
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Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 17.7 L d'eau à 75.6°C
Simple single infusion mash.
ATTENTION PH = 4,2. SI besoin équilibrer avec de l'acide lactique.
Volume d'ébullition : 25.8 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.043
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Porter le moût à ébullition
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Minuteur 10 minutes
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Ajouter les : 7.5 g de Amarillo
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Minuteur 40 minutes
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Ajouter les : 10 g de Irish Moss
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Minuteur 10 minutes
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Faire refroidir le moût
Primaire : 0 jours à environ 38.0°C
Secondaire : 20 jours à environ 20.0°C
Tertiaire : 7 jours à environ 20.0°C
Garde en bouteille : 20 jours à environ 25.0°C
ATTENTION OXYGENATION + remplir à rabordRefroidir à 38°C puis ensemencer les lacto.
Laisser travailler 2/3h jusqu'à 3.6 de PH et là baisser la T° jusqu'à 20°C et ensemencer la levure US-05.
Cold Crash au 18e jour
Clarification au 20e jour et mettre fruits pendant 7 jours.
Cold crash au 26e jour.
Pour starter de lacto (par L) :
90g extrait moût (ou eau)
20g dextrose
20g Carbonate de Calcium (CaCO3)
1g de nutriment pour levure
> Tout mélanger et faire bouillir, descendre à 20°C et mettre levure 24h avant (sceller)
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