Recette penombre
- 31 janvier 2019
Samuel Smith Old Brewery was the first to revive oatmeal stout, beginning in the 1980s. The brewery brews in what are called Yorkshire squares, two-leveled fermenters made of Welsh slate. This method of fermentation imparts natural carbonation and a rich, full body to the beer. The dense, lacy head is light brown with fine bubbles resting on an almost opaque black stout. The rich aroma is dominated by roasted malt, fruit, and butterscotch. This brew is smooth and silky with a mild hop bitterness balanced by a bittersweet malt for a complex, medium-dry palate. It ends with roasted malt, fruit, and a slightly sweet aftertaste. This oatmeal stout was a platinum-medal winner at the World Beer Championships.
Original Gravity: 1.050-1.051
IBU: 30
SRM: 68
ABV: 4.8%
Yield: 5 GALLONS (18.9 L)
Final Gravity: 1.012-1.013
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
3.75 kg | maris otter | bairds | Grains | - | 6 EBC | 79.8 % | - |
250 g | dark crystal malt 1 | fawcett | Grains | - | 275 EBC | 5.3 % | - |
250 g | Flocons d'Avoine | oio | Grains | - | 1 EBC | 5.3 % | - |
250 g | Chocolate malt | bairds | Grains | - | 985 EBC | 5.3 % | - |
125 g | rice hulls | Grains | - | 1 EBC | 2.7 % | - | |
75 g | Orge torréfié (Roasted Barley) | bairds | Grains | - | 1450 EBC | 1.6 % | - |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
44 g | East Kent Goldings | Pellets | 5.8 % | Ébullition | 90 minutes | 39.4 | - |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
---|---|---|---|---|
5 ml | Irish Moss (Lichen carraghen) | Ébullition | 10 minutes | - |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
---|---|---|---|---|
125 ml | 1084 Irish Ale | Wyeast Labs | Liquide | - |
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.4
-
Concasser les grains
-
Faire chauffer 11.8 L d'eau à 74.4°C
-
Palier saccharification à 67°C pendant 90 minutes
-
Filtrer et rincer les drêches avec 17.3 L d'eau à 75.0°C
Volume d'ébullition : 23.9 L
Temps d'ébullition : 90 minutes
Densité avant ébullition : 1.043
-
Porter le moût à ébullition
-
Ajouter les : 44 g de East Kent Goldings
-
Minuteur 80 minutes
-
Ajouter les : 5 ml de Irish Moss (Lichen carraghen)
-
Minuteur 10 minutes
-
Faire refroidir le moût
Source : clonebrew
- 0
- 0 dégustation
- 0 commentaire