Recette 2020-11 : Bière de Noël 2020
- 7 mai 2021
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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5 kg | Pilsner (2 Row) Bel | Grains | Empâtage | 3 EBC | 83.3 % | - | |
Belgian base malt for Continental lagers | |||||||
1 kg | Caramel/Crystal Malt - 40L | Grains | Empâtage | 78 EBC | 16.7 % | - | |
Adds body, color and improves head retention.Also called "Crystal" malt. |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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40 g | Hallertau | Pellets | 4.5 % | Ébullition | 60 minutes | 31.7 | - |
This traditional German land-race variety has limited acreage in the U.S. Used for: lager, pilsner, bock, wheat, Munich Helles, or Belgian style.Aroma: considered mild, pleasant, and slightly flowery & spicy.Substitutions: Liberty, German Hallertau, German TraditionStorage: Fair (50-60% AA after 6 months at 20 C)3.5-5.5% AA / 3.5-5.5% Beta |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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120 g | Cônes de pin broyés | Ébullition | 15 minutes | - |
Efficacité d'empâtage : 73%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.4
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Concasser les grains
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Faire chauffer 15 L d'eau à 73.2°C
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Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 18.4 L d'eau à 75.6°C
Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Volume d'ébullition : 28 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.047
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 40 g de Hallertau
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Minuteur 45 minutes
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Ajouter les : 120 g de Cônes de pin broyés
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Minuteur 15 minutes
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Faire refroidir le moût
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