Recette Blanche BBR2
- 27 mai 2021
Levure WB 06 : 60 g
DF estimée : 3° Plato
Alcool estimé : 4,8 % Vol
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
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2.3 kg | Pilsner (2 Row) Bel | Grains | Empâtage | 2 EBC | 46.9 % | - | |
Belgian base malt for Continental lagers | |||||||
2.3 kg | Wheat Malt, Bel | Grains | Empâtage | 2 EBC | 46.9 % | - | |
Malted wheat for use in Wheat beers | |||||||
300 g | Oats, Flaked | Grains | Empâtage | 1 EBC | 6.1 % | - | |
Adds body, mouth feel and head retention to the beerUsed in oatmeal stouts and portersAdds substantial protein haze to light beersProtein rest recommended unless flakes are pregelatinized |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
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18 g | German Tradition | Pellets | 6.0 % | Ébullition | 60 minutes | 13.6 | - |
Close descendant of Hallertauer Mittelfrueh bred for high yield.Used for: Lager, Pilsner, Bock, some WeizensAroma: Medium intense floral and herbal (grassy) tonesSubstitutes: Hallertau Mittelfruh, Liberty, HersbruckerStorage: Unknown5-7% AA / 4-5% Beta |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
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30 g | Orange Peel, Bitter | Ébullition | 5 minutes | - |
Made from the Curaco Orange Peel, peels are green-gray in color. Used to add a distinctive flavor to Belgian Wits and White beers. | ||||
20 g | Coriander Seed | Ébullition | 5 minutes | - |
Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. Often used with Bitter Orange Peel. |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
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50 ml | - Wit Belgian Wit-Style Ale Yeast | Lallemand | Sèche | - |
LalBrew Wit yeast is a relatively neutral strain which can be used to produce a wide variety of wheat beer styles. Ester and phenol production is lower than for traditional hefeweizen strains such as Munich Classic. LalBrew Wit provides a baseline profile of banana and spice aromas, but leaves space for the brewer to showcase other spice additions typical of Belgian style beers. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian Witbier, American Wheat, Berliner Weiss, Gose, Hefeweizen, Dunkelweis, and Weizenbock . |
Efficacité d'empâtage : 70%
Ratio eau/grain de départ : 2.5 L/kg
pH : 5.2
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Concasser les grains
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Faire chauffer 15.8 L d'eau à 54.6°C
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Palier Protéines à 50°C pendant 10 minutes
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Palier maltoses à 62°C pendant 10 minutes
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Palier Dextrines à 72°C pendant 30 minutes
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Palier Mash out à 78°C pendant 10 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 17.3 L d'eau à 76.0°C
Volume d'ébullition : 28.7 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.037
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 18 g de German Tradition
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Minuteur 55 minutes
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Ajouter les : 30 g de Orange Peel, Bitter, 20 g de Coriander Seed
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Minuteur 5 minutes
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Faire refroidir le moût
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