Recette Witbier
- 27 juin 2021
V empatage = 24L
V rinçage = 29L
V ébu = 45L
V final = 38L
Single-infusion mash at 152°F (67°C) for 60 minutes. Boil for 60 minutes and whirlpool, following the hops and additions schedule. After the whirlpool, chill the wort to 66°F (19°C), pitch the yeast, and allow the temperature to free rise to 70°F (21°C). After fermentation is complete, carbonate to at least 2.6 volumes.
Céréales et sucres
Quantité | Nom | Malterie | Forme | Addition | Couleur | Proportions | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
4.1 kg | Floor-Malted Bohemian | Weyermann | Grains | Empâtage | 2 EBC | 51.4 % | - |
2.05 kg | Wheat Malt, Red (Rahr) | Rahr | Grains | Empâtage | 3 EBC | 25.7 % | - |
1.14 kg | Wheat, Unmalted (Rahr) | Rahr | Grains | Empâtage | 1 EBC | 14.3 % | - |
680 g | Wheat, Flaked | Grains | Empâtage | 1 EBC | 8.5 % | - |
Houblons
Quantité | Nom | Forme | Alpha | Addition | Temps | IBU | Coût total |
---|---|---|---|---|---|---|---|
14 g | Northern Brewer | Pellets | 8.5 % | Ébullition | 60 minutes | 8.8 | - |
Also called Hallertauer Northern Brewers | |||||||
28 g | Tettnang | Pellets | 4.5 % | Ébullition | 30 minutes | 6.9 | - |
57 g | Crystal | Pellets | 3.5 % | Hors flamme | 20 minutes / 80°C | 1.8 | - |
Divers
Quantité | Nom | Addition | Temps | Coût total |
---|---|---|---|---|
56.92 g | Coriander Seed | Ébullition | 10 minutes | - |
Used in Belgian Wit, Whites, and Holiday ales. Very good when used in light wheat ales. | ||||
56.92 g | Orange Peel, Bitter | Ébullition | 2 minutes | - |
Made from the Curacao Orange Peel, peels are green-gray in color. | ||||
56.92 g | Seeds of Paradise | Ébullition | 2 minutes | - |
Also called Paradise Seeds or Grains of Paradise. Native to west Africa. Pepper zing with citrus notes, pine aroma. |
Levures
Quantité | Nom | Laboratoire | Forme | Coût total |
---|---|---|---|---|
200 ml | OYL-030 Wit | Omega | Liquide | - |
1 pk pour 20L. Or Belgian Wheat OYL-029. Pitch à 19°C |
Efficacité d'empâtage : 72%
Ratio eau/grain de départ : 3.0 L/kg
pH : 5.4
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Concasser les grains
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Palier Mash In à 66°C pendant 60 minutes
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Filtrer et rincer les drêches avec 28.3 L d'eau à 76.0°C
V rinçage = 29L
Volume d'ébullition : 45 L
Temps d'ébullition : 60 minutes
Densité avant ébullition : 1.039
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Porter le moût à ébullition
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Ajouter les : 14 g de Northern Brewer
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Minuteur 30 minutes
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Ajouter les : 28 g de Tettnang
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Minuteur 20 minutes
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Ajouter les : 56.92 g de Coriander Seed
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Minuteur 8 minutes
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Ajouter les : 56.92 g de Orange Peel, Bitter, 56.92 g de Seeds of Paradise
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Minuteur 2 minutes
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Éteindre la source de chaleur
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Ajouter les : 57 g de Crystal
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Minuteur 20 minutes
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Faire refroidir le moût
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